achternaam-veranderen-na-trouwen-4
Blog, Tips en inspiratie

Je achternaam veranderen na trouwen

Een belangrijk keuze: hoe ga ik heten na mijn bruiloft?

De dag dat je gaat trouwen is de mooiste dag van je leven. Maar voordat het zover is, moet je nog behoorlijk veel keuzes maken. Natuurlijk gaan heel veel van die keuzes over de bruiloft zelf, maar er zijn ook wat andere dingen waar je over na moeten denken. Laat je bijvoorbeeld je achternaam veranderen na het trouwen? En zo ja, welke opties heb je dan allemaal?

Hieronder laten we je weten welke mogelijkheden er zijn als je je achternaam wilt veranderen na de bruiloft én waar je die eventuele naamsverandering door moet geven.

Welke naamopties heb je?

4 opties als je je achternaam wilt veranderen na het trouwen

Je hebt in totaal vier opties:

 1. Een compleet nieuwe achternaam: je eigen achternaam vervangen door de achternaam van je partner. Bijvoorbeeld Jansen.
 2. Een dubbele achternaam: eerst de achternaam van je partner en dan die van jezelf.Bijvoorbeeld Jansen – de Vries
 3. Een dubbele achternaam: eerst je eigen achternaam en dan die van je partner. Bijvoorbeeld de Vries – Jansen.
 4. Er verandert niets: je eigen achternaam houden. Bijvoorbeeld de Vries.

Traditioneel gezien zijn de eerste twee opties het meest populair. Maar ondanks dat er vaak voor wordt gekozen om iets aan de achternaam te veranderen na een bruiloft, is dit dus niet verplicht. Je kunt er gewoon voor kiezen om beiden je eigen achternaam te houden.

Goed om te weten: kinderen kunnen geen dubbele achternaam krijgen. Mocht je dus kiezen voor een dubbele achternaam, dan krijgen de kinderen niet die complete naam.

Dubbel goed om te weten: heb je gekozen voor een dubbele achternaam en krijg je daar na verloop van tijd spijt van? Dan kun je heel gemakkelijk weer alleen je meisjesnaam aannemen. Je hoeft dan alleen de naamsverandering aan de gemeente door te geven en verder geen procedures te doorlopen. Maakt de keuze misschien weer wat makkelijker 🙂

In je paspoort verandert minder dan je misschien zou denken.

Wat komt er in je paspoort te staan?

Het klinkt misschien gek, maar de naam van je partner komt niet altijd in je paspoort te staan. Als je kiest voor een dubbele achternaam of het aannemen van je partners naam, dan komt er ‘e.v.’ (echtgenoot van) in je paspoort te staan. Mochten jullie er beiden voor kiezen om alleen je eigen achternaam te houden, dan verandert er niets in je paspoort.

Stel, één van jullie heet Esther de Vries en zij trouwt met ‘ Merel Jansen’. Esther kiest voor een dubbele achternaam: Jansen – de Vries. In het paspoort staat nu: ‘Esther de Vries, e.v. Jansen’. Merel kiest ervoor om haar eigen achternaam te houden en blijft dus ‘Merel Jansen’ heten. In haar paspoort staat nu alleen ‘Merel Jansen’. Er staat in Merels paspoort dus nergens vermeldt dat ze getrouwd is! Overigens blijf je in je paspoort áltijd je meisjesnaam behouden. Ook al neem je de achternaam van je partner aan.

Waar moet je een wijziging doorgeven?

Als je ervoor hebt gekozen om je achternaam te veranderen na het trouwen, dan zit je waarschijnlijk alsnog met veel vragen. Waar moet je die wijziging allemaal doorgeven? En waar wordt de verandering na de bruiloft automatisch doorgevoerd?

Hieronder hebben we een lijstje gemaakt, van veel voorkomende instanties waar je je naamswijziging moet doorgeven. Uiteraard is deze verzameling niet compleet, dus maak zelf ook nog altijd een lijstje met bedrijven en overheden die voor jou belangrijk zijn. Tip: begin een maand voor je bruiloft al met het bijhouden van een lijstje. Je kunt bijvoorbeeld telkens als je post of een e-mail krijgt, de naam van dat bedrijf op je lijst schrijven. Zo weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht!

 • Je paspoort of rijbewijs
 • Verzekering en pensioen
 • Belastingdienst en bank (tip: vergeet ook je creditcard niet)
 • Abonnementen (telefoon en tijdschrift)
 • Huisarts/ziekenhuis
 • ANWB
 • Werkgever/KVK
 • E-mailadres
 • Social Media
 • Verenigingen (bijv. sportverenigingen)
“Wil je… heel lang met me twijfelen over de beste naamoptie?”

Wat gebeurt er na overlijden of scheiden?

Zelfs na een scheiding kun je gewoon de achternaam van je ex-partner blijven gebruiken. Mocht je daarvoor willen kiezen, zorg er dan wel voor dat je ex het daarmee eens is. Hij of zijn kan dat namelijk verbieden.

Na overlijden van je partner kun je ook zijn of haar naam blijven gebruiken. Dit kan totdat je opnieuw trouwt of een nieuw geregistreerd partnerschap aangaat.

Weet jij al voor welke naamoptie je gaat?

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en Bloglovin voor nog meer trouwinspiratie!

3 thoughts on “Je achternaam veranderen na trouwen

 1. Natalie schreef:

  Goed om de informatie over de achternaam na het trouwen eens op een rijtje te hebben. Wij wonen al lang samen, het huwelijk is voor ons dus niet veel meer dan een boterbriefje. Daarom houden wij ook onze eigen naam. Daar zijn we beiden ook erg tevreden mee.

 2. Kaja schreef:

  Mijn man heeft mijn achternaam gekozen. Hij heeft weinig binding met zijn eigen achternaam aangezien zijn vader vroeg in de opvoeding al was verstoten. Hij heeft onofficieel vaak zijn moeders achternaam gebruik, die toevallig op de mijne lijkt.
  Daarbij, vinden we mijn achternaam beter klinken. En nu vormen wij een soort eenheid. Onze toekomstige kinderen zullen ook mijn achternaam dragen.
  Soms klinken beide namen ook goed samen. Jammer genoeg was dat bij ons niet het geval, dan hadden we misschien wel allebei beide namen gekozen. Ook kan het soms bepalend zijn bij welke familie je het meest thuisvoelt.
  Ik vind het ergens wel stoer dat mijn man mijn achternaam wil dragen. Mijn familie is er ook blij mee, want ik ben waarschijnlijk de enige die de naam vanuit onze tak nog kan doorgeven aan de volgende generatie.

  1. Geert Kuit schreef:

   Mooi, Kaja!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.