waarom-draagt-een-bruid-een-kousenband
Blog, Tips en inspiratie

Waarom draagt een bruid een kousenband?

kousenband

Het is waarschijnlijk de meest sexy traditie bij bruiloften: de kousenband van de bruid! Maar waarom draagt een bruid eigenlijk een kousenband? En hoe zit dat met de traditie om een kousenband te gooien? 

De meest sexy trouwtraditie

Van oorsprong is een kousenband een ‘elastische band om de kous op te houden’. Niet echt sexy, wel praktisch. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel mooiere en handigere kousen, die geen kousenband meer nodig hebben om te blijven hangen. Nu is het juist een sexy traditie: een bruid die om haar bovenbeen een kousenband heeft zitten als ‘verrassing’ voor haar aanstaande man.

Maagdelijkheid en geluk

Wat de precieze gedachte achter de kousenband is, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen denken dat uitdoen van de kousenband symbool staat voor het afstand doen van de maagdelijkheid. Anderen zeggen dat men vroeger dacht dat het geluk zou brengen om na de ceremonie iets van de bruid te bemachtigen. Voor vrouwen ontstond de traditie van het gooien van het bruidsboeket naar alle vrijgezelle vrouwen (wie ‘m vangt, is de volgende bruid!).

Bij mannen werd het de gewoonte dat de bruidegom de kousenband met z’n tanden van het been afhaalde (probeer dat maar eens soepel te doen, heren!), waarop de kousenband gegooid zou worden naar alle vrijgezelle mannen. Degene die ‘m vangt, is de volgende gelukkige. Extra spannend als je de ‘gekozen man’ koppelt aan de ‘gekozen vrouw’, haha!

O, en zowel het gooien van het bruidsboeket als het gooien van de kousenband moet óver de schouders! Je zou bijna denken dat dit speciaal bedacht is voor de foto- en videograaf (jullie willen niet weten hoeveel boeketten we al uit kroonluchters hebben moeten vissen), maar volgens ons staat dat eigenlijk vooral voor geluk.

kousenband

Is dat niet zonde? Stiekem best wel!

Stiekem is het gooien van een bruidsboeket of kousenband natuurlijk wel een beetje zonde! Daarom wordt er vaak een extra, kleiner (en goedkoper!) bruidsboeket gemaakt ‘om te gooien’. Kun je je eigen boeket lekker bewaren en laten drogen! Ook bij de kousenbanden wordt hierover nagedacht: je kunt ze vaak per twee kopen (of er natuurlijk zelf twee aanschaffen). De kleine kousenband wordt gebruikt weg te gooien, de grote kousenband mag de bruid zelf om houden.

Something blue

Valt het jou ook op dat kousenbanden vaak blauw zijn of een blauw accent hebben? Dat komt door een andere trouwtraditie: something old, something new, something borrowed, something blue! Als je al deze vier dingen ‘draagt’ tijdens je bruiloft, brengt dat geluk. Maar omdat blauw stiekem een hele lastige kleur is op een bruiloft (echte daredevils gaan voor een blauwe trouwjurk!), wordt er vaak gekozen voor een klein blauw detail. Je kunt bijvoorbeeld blauwe schoenen aantrekken, maar een blauwe kousenband is ook een goede optie!

Ga jij een kousenband dragen? Hier vind je al onze kousenbanden!

Volg ons op Bloglovin, Facebook & Instagram voor meer trouwinspiratie!

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.