bruiloft-decoratie-trouwfotograaf
Wedding Week

Hoe kies je de perfecte trouwfotograaf?

trouwfotograaf-de-grote-dag

Foto’s: De Grote Dag (Stephan)

Eén van de meest belangrijke leveranciers van jullie bruiloft is toch wel de fotograaf.  Het belooft jullie Best Day Ever te worden, dus daar wil je natuurlijk wel voor altijd op terug kunnen kijken. Maar er zijn zoooooveel fotografen! Hoe kies je dan de goede? En wat nou als je eigenlijk een beetje tegen de fotoshoot op ziet? (Hallo, dat poseren en in de camera lachen vindt toch niemand leuk?) Wij stelden al deze vragen en meer aan drie superleuke en goede trouwfotografen. Zij delen vandaag heel graag al hun tips met jou!

Even voorstellen

Raisa Zwart

bruiloft-decoratie-stephan-keereweerbruiloft-decoratie-trouwfotograaf-linda-ringelberg

Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een trouwfotograaf?

Raisa: “Ik kan me voorstellen dat je eerst kijkt naar de stijl van de fotograaf is. Logisch natuurlijk, je hebt vast een bepaalde voorkeur voor een stijl. Misschien ga je voor licht, kleurrijk, donkerder, een fotograaf die veel gebruik maakt van kleur of juist van zwart wit, you name it. Maar wanneer je een fotograaf gevonden hebt die de foto’s maakt die jij mooi vindt, kijk dan vooral of er een klik is. Je nodigt iemand uit op één van de belangrijkste dagen van je leven. Maak op dat gebied absoluut geen concessies.”

Stephan: “Daarnaast is ervaring van een fotograaf onwijs belangrijk. Als bruidspaar zoek je zekerheid en daar hangt vaak ook een hoger prijskaartje aan. Een trouwfotograaf die tientallen bruiloften heeft gefotografeerd, fulltime met trouwfotografie bezig is, echt een eigen stijl heeft ontwikkeld, trainingen heeft gevolgd en wellicht al enkele awards heeft gewonnen, zal een andere reportage neerzetten dan een beginnende trouwfotograaf. Vaak hebben deze fotografen ook geïnvesteerd in de beste apparatuur, hebben ze altijd een reserve camera bij zich en wordt er tijdens het fotograferen al een extra kopie gemaakt van jullie foto’s zodat er een back-up is mocht er iets mis gaan.”

Linda: “Vraag een fotograaf of hij of zij foto’s van een complete bruiloft wil laten zien. De meeste fotografen laten namelijk alleen hun beste foto’s zien. Maar een goede trouwfotograaf moet ook in het donker en met lastige lichtomstandigheden goed kunnen fotograferen. Past de stijl van de fotograaf bij jullie? Ga dan in gesprek met de fotograaf om te zien of er een klik is. Dat is super belangrijk, want de fotograaf is per slot van rekening op de meest intieme momenten bij jullie!”

trouwfotograaf-de-grote-dag

trouwfotograaf-de-grote-dag

trouwfotograaf-de-grote-dag

Foto’s: De Grote Dag (Stephan)

Heb je tips voor het uitzoeken van een fotoshoot locatie?

Raisa: “Zeker! Al vertel ik je nog veel liever iets over de timing van de shoot. Beide hebben namelijk veel met elkaar te maken. De beste tijden om te fotograferen zijn rond zonsopgang en zonsondergang. Het licht is dan heel zacht, en wanneer het zonnig is soms zelfs goud – en dat zorg voor die Pinterest waardige plaatjes. Mijn absolute nummer 1 tip wat betreft de shoot is dan ook: plan de shoot zo dicht mogelijk tegen zonsopgang of zonsondergang aan. Echt, het gaat het waard zijn, ik beloof het je!

Toffe plekken kunnen zijn: het strand, de duinen, een mooi oud pand met veel ruimte of een bos (het liefste naaldbos in verband met de mooie donkergroene/grijze kleur van de bomen). Regel ook zeker in Nederland een slecht-weer optie!”

Stephan: “Bij fotografie is licht onwijs belangrijk. Je kan het mooiste bos of een leegstaande fabriek hebben gevonden; het allermooiste is die laagstaande zon. Regel dus vooral die leegstaande fabriek voor overdag, maar maak echt 15 – 30 minuutjes vrij in de avond voor een paar foto’s rondom zonsondergang!”

Linda: “De trouwfotograaf kan je helpen bij het zoeken naar een fotolocatie met goed licht. Maar mijn mening is ook: doe niet te moeilijk. Ga geen uren rijden, want dat is zonde van jullie dag, die toch al veel te snel voorbij gaat!”

wedding-week-raisa

wedding-week-raisa
wedding-week-raisa

Foto’s: Raisa Zwart

Ik zie een beetje op tegen de fotoshoot. Heb je tips voor me?

Raisa: “Kies dus ten allereerste een fotograaf waarbij je je goed voelt en vraag of jullie een engagement shoot kunnen inplannen. Tijdens zo’n loveshoot kun je alvast wennen aan de werkwijze van de fotograaf en ervaren hoe het is om voor de camera te staan. Je bent wellicht gewend dat wanneer je op de foto ‘moet’, iemand je vraagt om te lachen en in de camera te kijken. Maar de meeste fotografen die ik ken zullen jullie volledig begeleiden aan de hand van natuurlijke, kleine opdrachten waardoor alles veel gemakkelijker gaat en niet zo stijf is.”

Stephan: “Ik adviseer altijd om één of twee locaties in te plannen voor de fotoshoot. Het gaat er echt om dat jullie als bruidspaar samen zijn en de tijd hebben en niet om op tientallen plekjes even snel een foto te maken. Sta echt even samen stil bij de mooie momenten en de toekomst. Als je elkaar dan aankijkt, weet ik zeker dat een fotograaf de mooiste foto’s van jullie kan maken 🙂 .”

Linda: “Deze vraag krijg ik regelmatig, haha! Mijn antwoord is altijd dat de fotograaf die jullie gekozen hebben jullie er vast bij gaat helpen. Bij mij is de bruidsreportage zo min mogelijk geposeerd. Ik wil dat jullie zoveel mogelijk genieten, zodat jullie later terugkijken op een leuke middag in plaats van op de fotograaf die jullie allemaal moeilijke dingen liet doen!”

bruiloft-decoratie-wedding-week-fotograaf

bruiloft-decoratie-wedding-week-fotograaf

bruiloft-decoratie-ringelberg

Foto’s: Linda Ringelberg

Wat is de grootste trend op dit moment?  

Raisa: “Natuurlijk zijn er bepaalde trends maar wat ik eigenlijk het meest belangrijk vind, is een bepaalde mate van tijdloosheid. Ik zou dus bijna zeggen: denk bij trouwfotografie vooral niet aan trends maar kies iets wat heel dicht bij jezelf ligt. Waarvan je denkt dat je het over vele jaren nog steeds erg mooi vindt. Daarom geloof ik ook in het zo ‘echt’ mogelijk fotograferen van een bruiloft. Het streven is om jullie op de foto te zetten zoals jullie zijn.”

Linda: “Journalistiek fotograferen, dus fotograferen zoals het ook is, zie ik veel terugkomen. Jullie krijgen een documentatie van jullie dag, in de mooiste kaders van de fotograaf.”

Stephan: “Wat ik steeds vaker tegenkom, is het festivalsfeertje dat bruidsparen op een bruiloft willen creëren. Foodtrucks, festivallampjes, lange tafels en zelfgebrouwen bier. Ik vind het een hele leuk en toffe trend aangezien ik echt van die sfeer hou (en het levert goede foto’s op!).”

Onze aanraders

bruiloft-decoratie-ballonnen

Maak ook een paar trouwfoto’s met wat toffe attributen! Denk bijvoorbeeld aan twee mega ballonnen met Mr & Mrs erop! Na de fotoshoot staan ze super leuk op de trouwlocatie als decoratie.

bruiloft-decoratie-kimono

Als bruid sta je al vanaf ‘s ochtends vroeg in de belangstelling. Daarom is het extra leuk als je er ook voordat je je trouwjurk aantrekt al leuk uitziet! In zo’n prachtige gepersonaliseerde kimono sta je ook ‘s ochtends vroeg al geweldig op de foto! Want zeg nou zelf, dat staat toch net iets mooier dan je Mickey Mouse pyjama. 😉

bruiloft-decoratie-confetti

It’s all about the details! Hoe gaaf is zo’n confetti foto aan het einde van de ceremonie? Je vindt de leukste strooi confetti in jullie themakleur in onze webshop!

bruiloft-decoratie-bellenblaas

Foto: Joyce Netteb Photography

Mag je geen confetti strooien op jullie locatie? Geen probleem! Een bellenblaas foto is minstens net zo tof! Blow bubbles of good wishes for the new Mr & Mrs!

Doe jij al mee met onze winactie?

bruiloft-decoratie-win

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en Bloglovin voor nog meer trouwinspiratie!

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.